Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius woensdag bij de presentatie van een investeringsplan voor de economie. Nu de werkloosheid oploopt, wil de vakcentrale de werknemersbijdrage aan de WW geleidelijk weer invoeren. In ruil hiervoor moet volgens de FNV de regie voor de WW wel bij werkgevers en werknemers blijven liggen. Ook moeten de hoogte en de duur ,,juist in tijden van crisis” fatsoenlijk blijven.

Het laatste kabinet-Balkenende schafte de werknemersbijdrage af om de koopkracht van werkenden bij te spijkeren. Werkgevers bleven wel premie betalen.

Constructief

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zei het fijn te vinden dat de FNV ,,constructief” meedenkt bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Maar Kamp wilde niet inhoudelijk ingaan op de suggesties van de vakbeweging. Hij stelde dat donderdag eerst uit het nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) moet blijken hoe groot de problemen zijn en dat dan pas over mogelijke oplossingen gesproken kan worden.

De FNV is bang dat het kabinet verkeerde keuzes maakt, te veel bezuinigt en dat de rekening van de crisis oneerlijk wordt verdeeld. ,,Het kiest voor bezuinigingen op kwetsbare groepen.” De FNV pleit juist voor investeren in mensen, banen en eerlijk delen. ,,Haal investeringen naar voren, bijvoorbeeld in het onderhoud en energiezuinig maken van schoolgebouwen en ziekenhuizen. Dat schept werk voor tienduizenden mensen”, aldus Jongerius.

In het investeringsplan van de FNV met het motto 'Niet slopen maar bouwen' staat onder meer een ,,50.000 banenplan'' en een pleidooi voor vermogensbelasting. Ook moet er volgens de vakcentrale een werkgeversbijdrage komen voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap. Die vervalt wanneer een bedrijf minstens 1 procent jonggehandicapten in dienst heeft. Ook is geleidelijke aanpassing van de hypotheekrenteaftrek nodig volgens de FNV om bevoordeling van hogere inkomens tegen te gaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl